توانایی و قدرت بینایی افراد در طول زندگی دستخوش تغییرات زیادی میشود. یکی از این تغییرات که پس از ۴۰ سالگی رخ میدهد، اختلال پیرچشمی است. پیشرفت بیماری پیرچشمی تا حدود ۵۵ سالگی ادامه مییابد. در افراد مبتلا به پیرچشمی قدرت تطابق عدسی چشم کاهش مییابد، به طوری که فرد دید واضحی از اشیاء نزدیک ندارد و برای دید بهتر بایستی اشیاء را دورتر از فاصله طبیعی بنگرد. در واقع به مرور و با افزایش سن، عدسی چشم خاصیت انعطافپذیری خود را از دست میدهد و با کاهش الاستیسیته عدسی، چشم فرد برای دید نزدیک نمیتواند به خوبی تطابق داشته باشد و اجسام نزدیک را نمیتواند به وضوح ببیند.
برخی از علائم پیرچشمی عبارتند از:
دور نگه داشتن اشیاء مانند تلفن همراه، کتاب و غیره جهت افزایش وضوح دید
کوچک کردن چشمها هنگام خواندن به منظور تمرکز بهتر
تاری دید در مکانهای کم نور
صرف مدت زمانی در حد چند ثانیه برای تغییر تمرکز چشم به عنوان مثال زمانی که در حال تایپ کردن یک پیام بر روی گوشی خود هستید و میخواهید پس از آن، به جای دیگری نگاه کنید چند ثانیه طول میکشد تا دید شما تنظیم شود
احساس خستگی در چشم هنگام مطالعه کردن
احساس سردرد و خستگی حین انجام کارهایی که نیاز به تمرکز چشم دارند
در صورت عدم درمان پیرچشمی، چه چیزی در انتظار شماست؟
اگر بیماری پیرچشمی را به درستی و به موقع درمان نکنید دچار برخی مشکلات و اختلالات خواهید شد. در ادامه، به برخی از این مشکلات اشاره میکنیم:
تشدید اختلال تاری دید برای اجسام نزدیک
افزایش آستیگماتیسم
افزایش اختلاف قدرت بینایی در دو چشم
افزایش ناسازگاری با درمانهای تجویز شده توسط پزشک
سردرد و احساس سوزش در چشمها
افزایش خستگی در چشمها
روشهای درمان پیرچشمی
عینک مطالعه: اگر تنها مشکل در بینایی شما پیرچشمی باشد (یعنی اختلالات دوربینی، نزدیک بینی و آستیگماتیستم نداشته باشید) ممکن است عینک مطالعه بهترین راه حل درمانی برای شما باشد.
عدسیهای دو کانونی، سه کانونی و پیشرفته: اگر در حال حاضر دچار دیگر اختلالات بینایی هستید و از عینک استفاده مینمایید ممکن است نیاز به استفاده از عدسیهای چند کانونی داشته باشید. انواع این عدسیها عبارتند از:
عدسی دوکانونی: این عدسی دید دور و دید نزدیک را اصلاح مینماید.
عدسی سه کانونی: این عدسی با دارا بودن سه ناحیه قابل تنظیم، دید نزدیک، دید میانی و دید دور را میتواند اصلاح کند.
عدسی پیشرفته: نحوه عملکرد این عدسی متفاوت از دو عدسی دیگر است اما قادر است همانند دو عدسی دیگر، دید در فواصل مختلف را تنظیم نماید.
لنزهای تماسی: برخی از افراد ترجیح میدهند که به جای عینک از لنز تماسی استفاده کنند. دو نوع لنز تماسی جهت بهبود پیرچشمی وجود دارد که عبارتند از:
لنزهای تماسی مونوویژن: این نوع از لنزهای تماسی تک کانونی بوده و طوری بکار برده میشوند که برای یک چشم دید نزدیک و برای چشم دیگر دید دور اصلاح میشود. به مرور زمان، مغز شما نیز با این نوع بینایی سازگار میشود. با استفاده از لنزهای مونوویژن ممکن است توانایی تحلیل فاصله دقیق و سرعت حرکت اجسام را از دست دهید.
لنزهای تماسی چندکانونی: این نوع از لنزهای تماسی دارای چندین حلقه و نواحی قابل تنظیم هستند. با استفاده از لنزهای چندکانونی میتوانید همزمان دید نزدیک و دید دور خود را اصلاح کنید.
جراحی انکساری چشم: برای برخی افراد، استفاده مداوم از عینک و لنزهای تماسی کار مشکلی است. به همین دلیل ممکن است پزشک روشهای جراحی همچون لیزیک را به شما پیشنهاد دهد. طی جراحی، یکی از چشمها برای دید نزدیک و چشم دیگر برای دید دور اصلاح میشود. اما قبل از انجام جراحی، پزشک جلسات مشاورهای را تنظیم مینماید تا با معاینه و بررسی وضعیت بیمار، از انتخاب این روش اطمینان حاصل کند.
دکتر ادیب مقدم متخصص جراحی چشم از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هستند برای آگاهی بیشتر در مورد خدمات ارائه شده در مطب ایشان روی لینک آن کلیک کنید. همچنین میتوانید برای مشاوره تخصصی با ما تماس بگیرید.
- ۹۸/۰۴/۱۵