اقدامات قبل از عمل آب مروارید :
1-برای درمان آب مروارید قبل از انجام جراحی چشمی ، انحنای قرینه با دستگا هی به نام کراتومتر اندازه گیری می شود تا عدسی مناسب جهت کاشت درچشم بیمار انتخاب شود.
البته امروزه عدسی های متفاوتی تولید شده که حتماً چشم پزشکتان در مورد خصوصیات هر یک از آنها برای انتخاب آن توسط شما توضیح خواهد داد.
2-اگر بیماران مبتلا به آب مروارید لیزیک یا سایر جراحی های اصلاح دید را انجام داده اند حتماً آن را به اطلاع چشم پزشک خود برسانند زیرا در صورت انجام جراحی های قبلی مرتبط با رفع عیوب انکساری چشمی از هرعدسی ای برای جایگزینی در چشم بیمار، نمی توان استفاده کرد.
3-ارایه مدارک و مستندات جراحی قبلی به چشم پزشک کمک می کند تا بهترین و مناسب ترین عدسی مورد نیاز ، برایتان تجویز و انتخاب شود .
4-اگر دارو یا مکمل غذایی خاصی را استفاده می کنید حتماً به چشم پزشک خود اطلاع دهید .
زیرا برخی از داروها مانند پرازوسین یا تامسولوسین مانع اتساع (گشاد شدن ) مردمک در حین عمل جراحی چشم بیمار می باشد و ممکن است عوارضی را بعد از عمل در بر داشته باشد .
5-اگر به ماده یا داروی خاصی آلرژی دارید حتماً به چشم پزشک خود اطلاع دهید تا پیش از جراحی آب مروارید ، هرگونه حساسیت دارویی بررسی گردد.
6-حضور یکی از بستگان در روز عمل آب مروارید ضروری است.
7-در روزی که عمل آب مروارید انجام می شود بیمار قادر به رانندگی نخواهد بود .
8-بهتر است 4 الی 6 ساعت قبل از عمل آب مروارید از خوردن غذا اجتناب کنید .
روند عمل جراحی آب مروارید چگونه است؟
عمل جراحی آب مروارید معمولاً به صورت سرپایی انجام می شود ، از قطره برای بی حس کردن چشم استفا ده می شود ، در برخی اوقات از داروهای آرام بخش برای بیماران استفاده می شود .
مرسوم ترین روش برای درمان کاتاراکت (آب مروارید )روش فیکوامولسیفیکاسیون است .
در این روش ابتدا یک برش کوچک در کنار قرینه ایجاد می گردد و به وسیله یک دستگاه کوچک با فرکانس بالای اولتراسوند ، عدسی کدر خرد و از چشم خارج می شود.
این روش جراحی برای اولین بار توسط چارلز کلمن در سال 1967 میلادی ابداع گردید و تحول بزرگی در عرصه چشم پزشکی برای جراحی آب مروارید پدید آورد .
در گذشته قبل از ابداع این روش ، جراحان آب مروارید مجبور بودند برش بزرگتری جهت خارج کردن عدسی از چشم ایجاد کنند لذا می بایست پس از خارج کردن عدسی، قرینه را بخیه کنند اما خوشبختانه امروزه دیگر نیازی به این کار نیست.پس از خارج کردن عدسی کدر شده ،یک عدسی مصنوعی از جنس سیلیکون، پلاستیک و یا آکریلیک جایگزین آن می کنند این جایگزینی از طریق یک برش حدوداً 36 میلی متری انجام می شود .
این لنز مصنوعی در اکثر مواقع در پشت عنبیه قرار داده می شود .
انتهای عمل آب مروارید یک پوشش محافظ توسط چشم پزشک روی چشم بیمار قرار داده می شود و بیمار پس از صرف یک استراحت کوتاه مدت از بیمارستان مرخص خواهد شد .
لنزهای داخل چشمی مصنوعی ،عملکردی مشابه عدسی طبیعی دارند و نور را بر روی پرده شبکیه متمرکز می کنند .
بیمارانی که مبتلا به آب مروارید دو طرفه ( هر دو چشم ) هستند باید بین عمل آب مروارید هر کدام از چشم ها ، بین 1 الی 3 هفته فاصله زمانی در نظر بگیرند.
مراقبت های بعد از عمل آب مروارید (جراحی کاتاراکت ):
1-پس از عمل آب مروارید ، شما در همان روز قادر به رانندگی نیستید پس بهتر است جهت ترخیص از بیمارستان اقدامات لازم را هماهنگ کنید .
2-از قطره ها و داروهایی که چشم پزشکتان تجویز می کند ، طبق دستور استفاده نمایید .
3-در هفته بعد از عمل آب مروارید از انجام فعالیت های شدید و سنگین مانند ورزش ، بلند کردن اجسام سنگین ، خم شدن ، سجده کردن اجتناب کنید .
4-از چشم ها در برابر ورود گرد و خاک محافظت کنید .
5-از انجام کارهایی که باعث بالا رفتن فشار چشم می شود اجتناب کنید .
6-از عینک های مناسب جهت حفاظت از چشم خود استفاده کنید .
7-در چند روز ابتدایی بعد از عمل آب مروارید ، ممکن است دید شما تار باشد.
8-اگر درد شما زیاد بود حتماً با چشم پزشکتان مشورت کنید.
9-اگر دید شما کاهش یافت به چشم پزشک خود اطلاع دهید .
10-صبر و شکیبایی و انجام دقیق توصیه های چشم پزشکتان باعث بهبود سریع تر شما خواهد شد .
عوارض بعد از جراحی آب مروارید کدامند ؟
1-عفونت
2-التهاب بعد از عمل
3-خونریزی
4-ورم بخش مرکزی شبکیه (ماکولا)
5-افزایش فشار داخل چشم
6-تورم شبکیه چشم
7-جدا شدگی پرده شبکیه
8-تورم قرینه
9-پارگی شبکیه
بدیهی است هر جراحی ای دارای عوارضی است و عمل آب مروارید نیز از آن مستثناء نیست .
در برخی افراد بعد از عمل جراحی آب مروارید ممکن است بعضی از این عوارض بروز کند و در برخی نیز هیچ کدام از آنها ایجاد نشود.
دقت چشم پزشک در حین جراحی آب مروارید ، مراقبت های بیمار پس از عمل آب مروارید در کاهش این عوارض تاثیر گذار است .
آیا لنز های داخل چشمی نیز کدر می شوند؟
لنزهای داخل چشمی مصنوعی نیز ممکن است چند ماه یا چند سال پس از عمل آب مروارید کدر شوند که به آن آب مروارید ثانویه یا کدورت کپسول گفته می شود که با بروز این حالت ،چشم پزشک به وسیله لیزر، شکافی در مرکز کپسول کدر شده ایجاد می کند تا نور دوباره به راحتی به چشم بیمار نفوذ نماید به این روش،کپسولوتومی خلفی گفته می شود.که در مطب چشم پزشک در کمتر از 5 دقیقه قابل انجام است.
تاثیر عمل جراحی آب مروارید در بهتر شدن دید بیمار چگونه است؟
میزان بهبود دید بیمار مبتلا به آب مروارید و رضایت آنان پس از عمل جراحی آب مروارید بسیار بالاست و به همین دلیل عمل آب مروارید یکی از پر طرفدارترین و رایج ترین جراحی های چشمی است که بیماران برای انجام آن به بیماراستانها و مراکز چشم پزشکی مراجعه می نمایند.
لیزر در عمل آب مروارید چه کاربردی دارد؟
برای هر نوع آب مرواریدی نمی توان از لیزر استفاده کرد مثلاً برای آب مرواریدی که سفت شده است به جای لیزر از ماشین فیکو استفاده می کنند این ماشین به کمک امواج اولتراسوند، عدسی را به بخش ها و قطعات کوچک خرد می کند وسپس پس از برش قرینه ، این قطعات از چشم خارج و لنز مصنوعی جایگزین آن می شود.
کاربرد لیزر بیشتر در مورد درمان آب مروارید های ثانویه است.
- ۹۸/۰۴/۱۰